Tämä juttu tapahtui jo alkusyksyllä. Pirpana kärtti kouluun ksylitolipastilleja. Muillakin on, joten ei opelta mitään lupaa tarvitse kysyä.

Niinpä ostin. Vaaleanpunaisia, mansikan makuisia. Kaksi rasiaa kun tarjouksessa olivat. Ja onneksi ostin kaksi rasiaa samaa makua.

Annoin purkin mukaan kouluun. En tiedä montako kappaletta siinä purkissa on. 200 ? En löydä kappalemäärää, on vain paino merkitty ja se on 55 g. (joo, tiedetään, arvion kappalemäärästä saisi laskemalla, kun punnitsee yhden pastillin painon... en vaan viitsi nyt, kello on kohta puolenyön).

Parin viikon päästä Pirpana toi kotiin tyhjän purkin.

Siis tyhjän purkin.

Hän oli syönyt ne kaikki. Ei, hän ei ollut jakanut niitä luokkaakavereilleen, kaikilla on omat purkkinsa.

Niitä piti minun käsityksen mukaan ottaa yksi päivässä, kouluruuan jälkeen. Ja nyt tää likka on rouskuttanut koko purkillisenparin viikon sisällä! Apauttirallaa ehkä 200 ksylitolipastillia noin kahdessa viikossa!!

Pirpana intti ja vinkui vastaan. Hän on ottanyt yhden päivässä, ei enempää, ei siinä rasiassa ollut enempää, ei ole mun onegelma, marina vikinä kitinä puolustus ja valhe.

Otin uudesta, täydestä purkista esille viisi tablettia ja asettelin ne purkin viereen.

Jos olet ottanut vain yhden päivässä, se on viisi tablettia viikossa. Se on tämmöinen määrä. Ja jos rasia on ollut sinulla kaksi viikkoa, se on 10 pastillia, se on tämmöinen määrä. Ja katso, purkki on edelleen ihan täysi, vaikka siitä on oettu pois 10 pastillia. Jos sinä olisit syönyt yhden tabletin päivässä, sinulla olisi edelleen tämmöinen täysi purkki. Sinä et ole syönyt vain yhden pastillan päivässä, vaan huomattasti paljon enemmän..

 

20151010_080718.jpg

Tämän kokemuksen viisastamana Pirpana on saanut jatkossa mukaansa vain viikon annoksen, viisi pastillia, tai kouluviikon päivien verran, eli yksi per päivä. Mansikan tuoksuisia pastilleja annostellessani tuli ihan mieleen jonkun lääkeriippuvainen hörhö, jota yritetään vieroittaa ja pidetään valvonnan alla pillereiden käytössä.

Mutta tämä annostelusysteemi on toiminut. Paitsi että Pirpana unohtaa tuoda pilleripurkin kotiin täyttäväksi. Ilmeisesti käy pummaamassa kavereittensa pastilleja. Ja tuo purkin sitten, kun Magdaleena tai Peppi sanoo, että en anna enää, mulla menee kaikki omat loppuun ja äiti on sanonut, että ei saa jakaa koko ajan.. ehkä. En tiedä. Pitää varmaan kysyä onko muiden purkilla. Ja jos on, ohjeistaa luokkalaisten äidit ja sitä kautta lapsetkin, että ihan jatkuvan "lainaamisen" linjalle ei tässä tapauksessa tarvitse mennä. Tuokoon purkin kotiin täytettäväksi. Täyttä purkkia en kouluun anna. Edelleenkään.