Jiillä on muutama ruoka-aineallergia. Kiellettyjen listalla on jotain hassun kuuloista, yksittäistä, joilla ei tunnu olevan mitään yhteyttä toisiinsa. Mutta onpa kuitenkin.

Pari vuotta sitten,  sen jälkeen kun muutimme tänne paikkakunnalle Tuppukylästä, Jii oli päiväleirillä eikä allergiadieetti oikein pitänyt. Otin yhteyttä paikkakunnan Ravitsemusterapeuttiin. Käyntiaika olisi edellyttänyt lääkärin lähetettä, mutta sain puhelinkonsultaation.

Se oli hyvinkin hyödyllinen.

Jiillä on kieltolistalla esimerkiksi soija. Muut kieltolistalla olevat ovat Ravitsemusterapeutin informaation mukaan ns. soijajohdannaisia, eli ovat samaa geeniperimää kuin soija. Tähän kategoriaan kuuluu mm. banaani, vesimeloni ja pähkinät, mutta ei manteli.

Manteli on kieltolistalla, koska en ole päässyt vielä testaamaan sitä Jiillä, että sietääkö.

Allergialistalla olevia ruoka-aineita testaan loma-aikana, jolloin kouluruokailu ei ole mukana sotkemassa. Lisäksi, jos uusi ruoka-aine aiheutta oireita rajustikin, on parasta olla  kotona.

Banaanin ja vesimelonin kuten muutkin melonit siis Jii sietää, ne testattiin aikoinaan.

Sipuli on lähinnä laksatiivisyytensä takia kieltolistalla, koska Jii reagoi ulosteoireisesti.

Äkkiseltään voisi ajatella, että mitä sen on väliä, jos vähän menee vatsa löysälle jos soijaproteiinia tai muuta kieltolistalla olevaa syö. Eihän se mitään haittaa, hyvä vaan että vatsa toimii.

Mutta kun se ei ole noin. Kyseessä on sitten tilanne, että vessaan on päästävä ja heti, eikä sitä hätää pysty pidättelemään. Nykyään ei enää ole reisillä, vain housut sotekutuvat. Ja se haju... siinä on ero, niin omituiselta kuin se kuulostaakin. Erittäin voimakkaana ulosteoireisena koko yliherkkyys alkoikin Jiin ollessa alle vuoden ikäinen. Pituuskasvu pysähtyi, paino laski. Uloste haisi aivan hirvittävälle, oli vihreää, täysin vaippaan imeytynyt ja poltti peffan ja nivustaipeet auki, Jii huusi ja itki pyllyn pesun yhteydessä. Terkkari ei silti ollut huolissaan. Jouduin itse purkamaan ruokavalion aivan alkutekijöihinsä ja etsimään yksi kerrallaan allergisoivat ruoka-aineet.

Monta takapakkia ja ihmetystä on tässä vuosien varrella ollut. Mutta nyt on tiedossa se, mikä ja miksi. Ja allergialista on aika lyhyt tällä hetkellä. Suurimpana syntipukkina siellä on soija ja luulen, että se tulee jäämään sinne koko elinikäiseksi kieltolistalla olevaksi ruoka-aineeksi.

Nyt on kokeiltu pähkinät. Useampaa eri lajia.

Minä niin toivoin, että sietäisi. Olisi energiapitoista ja hyvää välipalaevästä harrastuksiin mukaan otettavaksi.

Vaan ei. Ei alkuunkaan. Huonovointinen, pahoinvoiva, vatsa kuralle. Ihan saman tien. Ei tarvinnut odottaa seuraavaan päivään.

Kuulin jossakin keskustelun, jossa toinen osapuoli tiesi sanoa, ettei maapähkinä ole pähkinä. En tiedä mitä se tarkoittaa. Ehkä kyse on erilaisesta geenipuustosta, ajattelin

Joten maapähkinäkin on testattu, naturell ja suolattuna.

Ei siedä sitäkään, joskaan oireilu ei niin rajua ollut kuin muiden pähkinöiden kohdalla.