Jii on tämän viikon leirillä yötämyöten. Minulla oli ajatus, että lähden tänään Pirpanan kanssa maauimalaan, koska Pirpana on sinne useamman kerran halunnut. Tänään oli luvattu aurinkoista ja meteorologin ennustus piti paikkansa.

Pirpana soitti iltapäiväkerhosta: Voiko Peppi tulla mukaan maauimalaan.

Ei voi.

Perustelut piti sanoa monta kertaa vastaan inttävälle tytölle: Peppi ei voi tulla mukaan, koska nyt on arki-ilta,huomenna on kouluun lähtö, ja menee myöhäiseksi ennenkuin olemme taas kotona.

Lopputulos oli, että Pirpana meni Pepin luo.

Että silleen.

Juorusin pitkään puhelimessa Pekan äidin kanssa ja sitten lähdin pienelle fillarilenkille. Samalla reissulla hain Pirpanan Pepin luolta. Tyttö istui fillarin takapakkarilla, tarakalla, kuten minä sitä nimitän. Murresana, oletan.

Pepin luona on erilainen ruokailurytmi kuin meillä. Heillä päivällinen tehdään klo 18 jälkeen; sen jälkeen kun Pepin äiti on tullut töistä ruokakaupan kautta kotiin. Niinpä meilläkin iltapalan sijaan oli päivällinen.

Kotona oli taas vähän hassua, kun toinen lapsista puuttuu. Jiin kesäleirin aikaan oli sama ilmiö. Syystä tästä tai toisesta Pirpana ei meinannut saada unta. Piti laittaa youtuben kautta tuutulauluja.

Joskus laulaa lollotan itse lapsille tuutulauluja. Osaan muutaman ulkoa, laulan ne samat aina.

Iltasatuna olen nykään lukenut satujen sijaan lasten ja nuorten kirjoja, jatkosatuna. Lapset tykkää niistä.

Luin juuri John Steinbeckin Taivaan laitumet. Pidän Steinbeckin kirjoista, tavasta kirjoittaa. Hän maalaa sanoin tarkkoja kuvauksia maisemista, paikoista, tunnelmista, ja piirtää tarkan kuvauksen kirjojensa henkilöistä sukukronikkaa myöten.

Ajattelin, että luen lapsille jatkoiltasaduksi tuon kirjan. Se on oikeastaan aika kiltti kirja, siinä ei tapahdu mikään pelottavaa eikä ikävää, mutta se oli kirjallisena tuotoksena semmoista, mitä lapsille voisi antaa ikään kuin kasvualustaksi myöhempää käyttöä varten.

Vai oletko sinä sitä mieltä, ettei pian 8 ja 12 vuotiaille voi Steinbeckiä lukea?

Setäni sanoi aikoinaan, ettei lapsia ylipäätään pidä aliarvioida; heille pitää antaa haastetta vähän enemmän kuin ikätaso edellyttäisi.