Elatusvelvolliset usein kokevat, että joutuvat yksin elättämään lapsiaan. Että siellä se lähivanhempi vaan on ja nostaa lapsilisiä, asumistukia ja muita yhteiskunnan etuuksia ja tukia.

Joskus elatusvelvollinen on sitä mieltä, että elättääkin sitä exäänsä. Miten monta vuotta minun pitää sinua elättää! Miten köyhä se sinun nykyinen miehesi on, kun se ei pysty sinua elättämään vaan minun vielä pitää !! karjui Kiiran ja Joakimin isä aikoinaan puhelimeen minulle. Tilanne oli, että elarit olivat myöhässä tai sitten kinattiin tapaamisesta (milloin ottaa tai ottaako ylipäätään). Minä elin parisuhteessa ja olin juuri valmistunut, maksoin opintolainaani ja kävin töissä, eli elätin kyllä ihan itse itseni kuin myös lapsenikin.

Lasten elatusta ei sysätä yksin ja ainoastaan elatusvelvollisen kontolle. Elatusmaksuja määriteltäessä huomioidaan molempien vanhempien maksukyky. Molemmille vanhemmille lasketaan osuus lapsen elatuksesta. Lähivanhemmalle huomioidaan tuloksi lapsilisä. Myös asumistuki kuin myös muut Kelan etuudet katsotaan ns. tuloiksi, molemmille vanhemmille. Menoiksi katsotaan mm. kohtuulliset asumiskulut, työmatkakulut, kotivakuutus, päivähoitomaksu jne ym. Lasten menoiksi katsotaan lasten lääkkeet ja sairauskulut ym jne kuin myös lasten harrastuskulut.

Sossuilla on myös omat taulukot siitä, minkä verran lapseen uppoaa ihan perusmenoja, riippuen lapsen iästä. Mitä isompi lapsi, sen enemmän lapsi kuluttaa. Ja niin sieltä laskurin avulla nähdään, minkä verran lapsen elatukseen menee per kuukausi äidiltä ja minkä verran isältä.

Molemmat vanhemmat siis osallistuvat lastensa elatukseen. Elatusvelvollinen maksaa tämän summan lasten lähihuoltajalle.  Lähivanhempi ei maksa itse itselleen lasten elatuksesta mitään. Tietysti, voisihan sitä tehdä niinkin, että on ns. elatustili, jonne molemmat vanhemmat laittavat oman lasketun elatuskykynsä mukaan ja jonne tulisi myös lapsilisä. Meidän tapauksessa tämä tili olisi minun hallussani yksinään. Maksaisin siis itse itselleni... 

Elatusmaksuissa huomioidaan se, jos asuu kumppanin kanssa. Asumiskulut on silloin pienemmät. Ainakin se. Elatusmaksuissa huomioidaan myös se, miten paljon lapset ovat etävanhemmalla ja millä tavalla lasten matkakulut tapaamiselle jaetaan. Tai että kuka maksaa ja miten paljon.

Eli ei se todellakaan ole niin, että etä (isi) elättää lapsensa yksin. Eikä se ainakaan minun tapauksessa ole niin, että elatusmkasuilla ulkomaan matkoja tehtäisi. Elatusmaksu menee ihan tasan lasten elatukseen. Koko elämässäni joudun huomioimaan sen, että lapset asuvat tässä näin minun kanssani. Asunto, työpaikka ja työmatka. Lasten urheilutarvikkeet, polkupyörät, kavereiden synttärit, koulun leirimaksut. Ja paljon muuta. Jos pientuloinen on lasten Isukki, pienituloinen olen minäkin. En kuitenkaan voi kohentaa tilannettani. En voi ottaa vuorotyötä, lapset jäisivät keskenään illoiksi, viikonlopuiksi ja yöksi. En voi muuttaa toiselle paikkakunnalle mielenkiintoisemman työn tai opiskelun tai halvemman asumisen takia, koska lapsilla vaihtuisi elinympäristö, kaverit, kaikki, eivätkä nämä lapset ole valmiita siihen. Liian paljon muuttoja ja muutoksia takana, eivät kestä enempää.

Mutta en valita. Tämä elämä lasten kanssa on parempaa kuin se helvetti, missä ennen eroa elimme, monta vuotta, minä, mutta myös nämä lapset.

Ja nämä lapset. Miten erinlaisia he nyt ovatkaan. Niin tavallisia. Niin normaalin tavallisen ikätasoisia. Siitä saa olla onnellinen.

Ja Yhteiskunnasta, joka yhdessä minun kanssani lapseni elättää.

Tässä alla on linkki elatuslaskuriin.

http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/laskurit/elatusapulaskuri

Ai niin, ne muut huikeat edut! No niitähän on asumistuki, joka muuten EI tule sillä perusteella, että on yh ja joka EI tarkoita sitä, että Kela maksaa koko vuokran, ei edes silloin kun asumustuki on ns. täysimääräinen.

Toinen etuus on lapsilisän yh-korotus. Kas sehän onkin summa, jolla kartanon kulut katetaan!

Ja siinä ne. Siis ihan tuloperusteisia etuuksia. Ja lapsipisähän tulee kaikille. Toimeentulotuki myös harkinnanvaraisena perustuu niihin tuloihin. Minä en sitä saanut, vaikka tulot on tätä onnetonta minimitasoa. Yh-korotus loppuu siinä vaiheessa, kun muuttaa saman katon alle kumppaninsa kanssa.